Intervenția își propune diversificarea activității producătorilor locali, diversificare menită să crească accesul producătorilor locali / fermierilor la piețe de desfacere realizate prin contactul direct cu turiștii și prin diversificarea către activități non-agricole.
Intervenția are în vedere faptul că produsul local realizat de un producător agricol local este necesar să fie distribuit direct turistului:
Tipul de intervenție vizat aici este acela care crește capacitatea producătorilor locali de a iniția activități non-agricole cu scopul de a comercializa produse conforme prin investiții non-agricole, prin amenajarea de PGL pentru a servi direct turiștilor produsele din propria gospodărie, amenajarea de spații de cazare în propriile gospodării agricole pentru a facilita contactul turistului cu propriile produse și pentru a-și diversifica sursele de venit sau alte acțiuni inovative care vizează distribuția către turiști.
Intervenția va fi realizată prin proiecte de tip Start-UP finanțate cu sume forfetare de 30.000 EUR respectiv 50.000 EUR .
Finanțarea va fi realizată pe baza unui Plan de afaceri care va include și un buget al investiției propuse.
Vor fi încurajate proiectele pentru care beneficiarii sunt capabili să asigure o co-finanțare proprie (aceasta nefiind condiție obligatorie).
Vor fi încurajate afacerile care propun un parteneriat sau o formă asociativă de realizare.
Investiția va acoperi întreg teritoriul GAL și participă la realizarea Rezultatelor R37 și, în complementaritate a R10, R16, R36, și R39 din PNS.
*pentru activitățile sezoniere locurile de muncă vor fi ocupate minim 6 luni în fiecare an calendaristic.
Tipul sprijinului: sume forfetare, fără a depăși plafonul maxim stabilit la nivel național;
Rata sprijinului:
Alte informații relevante legate de acordarea sprijinului:
Nu este cazul
Valoarea sprijinului/ proiect (euro):
Intervenția face obiectul evaluării specifice a ajutorului de minimis.
Acțiunile sprijinite
Sunt finanțate acțiuni de tip start-up.
Sunt finanțate acțiuni care diversifică activitatea fermierilor și producătorilor locali menită să genereze activități non-agricole prin care tușirii au acces direct la produsele locale;
Obiectivele proiectelor
Proiectele vor fi implementate pe baza unui parteneriat local.
Valoarea adăugată LEADER
Măsura este una care unește mai multe tipuri de intervenție de tip PNS și le face accesibile fermelor mici / producătorilor locali / gospodăriilor cu specific agricol din regiune pentru a crește prin diversificare accesul turiștilor la produsele locale din Clisura Dunării;
De asemenea, măsura duce la crearea de locuri de muncă în domeniu non-agricol.
Măsura va acoperi întreg teritoriul GAL fiind stimulate ferme mici și producători locali și gospodăriile locale din toate localitățile rurale să dezvolte proiecte;
De asemenea, măsura este una care încurajează asocierea producătorilor locali pentru a iniția activități non-agricole și investiția în energie regenerabilă;
Măsura creează valoare adăugată cu dublu sens - producători locali care inițiază activități non-agricole și generează modalități directe de vânzare a propriilor produse respectiv turiști care beneficiază de produsele locale ca parte a serviciilor turistice achiziționate.
Acțiunea este una inovativă pentru că finanțează cu sume forfetare proiectele inițiate de Micii fermieri / Producători locali / Gospodăriile locale și că le oferă acestora posibilitatea de a propune cea mai bună soluție de diversificare non-agricolă, soluție care în secundar le oferă posibilitatea de a-și valorifica produsele din gospodăria proprie;
Un alt aspect ce ține de inovare sunt modalitățile de legătură directă producător-turist prin - Puncte de Gastronomie Locală (nu există niciunul pe teritoriul GAL); amenajarea spațiilor de cazare în gospodăriile agricole, refacerea sălașelor și colibelor (specifice regiunii) și morilor sau atelierelor meșteșugărești.
De asemenea, măsura este una care încurajează asocierea producătorilor locali și investiția în energie regenerabilă;
Cel mai important aspect de inovare este acela de posibilitate de inițiere și finanțare a unui ”Muzeu viu” un loc în care turiști pot să vină să trăiască tradițional.