Teritoriu Gal

Teritoriul GAL Clisura Dunării

 

Clisura Dunării (Defileul Dunării) şi lacul de acumulare Porţile de Fier formează un Teritoriu natural unic în lume datorită bogăţiei peisagistice, naturale şi culturale de care este încărcat.

Situat în partea sud-vestică a ţării, acolo unde Dunărea formează cea mai impresionantă clisură din Europa, teritoriul GAL Clisura Dunării uneşte Regiunile de Dezvoltare Vest şi Regiunea Sud-Vest şi se învecinează la Sud cu Serbia, la est cu oraşul Moldova Nouă, la vest cu oraşul Orşova, la nord cu Munţii Locvei şi Almăjului şi în sud-vest cu Podişul Mehedinţi.

Teritoriul Grupului de Acţiune Locală Clisura Dunării se suprapune parţial peste teritoriul administrativ a două judeţe, Caraş-Severin şi Mehedinţi şi totodată peste teritoriul a 8 unităţi teritorial-administrative.

În alegerea teritoriului s-a ţinut cont de unicitatea acestei zone şi de faptul că toate aceste comunităţi situate între oraşele Moldova Nouă şi Orşova sunt într-o continuitate teritorială, omogenă din punct de vedere fizic, economic, social şi cultural.

Teritoriul Grupului de Acţiune Locală Clisura Dunării se suprapune aproape în totalitate pe teritoriul Parcului Natural Porţile de Fier, fiind al doilea ca suprafaţă din ţară, cuprinde 5 rezervaţii naturale şi arii de protecţie specială avifaunistică (SCI şi SPA).

Teritoriul GAL cuprinde 5 situri Natura 2000 (RO SPA 0026 – Cursul Dunării Baziaș – Porţile de Fier, RO SPA 0080 – Munţii Almăjului Locvei, RO SCI 0206 – Porţile de Fier, ROSCI0031- Cheile Nerei – Beuşnița, ROSPA0020 - Cheile Nerei – Beuşniţa), arii naturale protejate de interes european prin Directiva Păsări şi Directiva Habitate a Comisiei Europene.

Este o zonă specific montană, cu biodiversitate biologică vastă, beneficiind de resurse naturale bogate şi variate. Bogăţia si diversitatea reliefului și a peisajelor îi conferă un caracter natural intact, având încă zone intacte de sălbăticie, neatinse de activităţile umane.

Teritoriul GAL este localizat între două puncte importante de trecere a frotierei cu Serbia, vama Naidăş şi vama Porţile de Fier I.

Drumul naţional care traveresează şi leagă întreg teritoriul, fiind de asemenea şi principala cale de acces, este Drumul Naţional 57, care leagă oraşul Orşova de oraşul Moldova Nouă și Oraviţa, continuând până la Moraviţa (Timiş), unde se leagă de DN59 care duce spre Timişoara. Drumul traversează regiunea Clisura Dunării, traversând Carpaţii în lungul Dunării, trecând prin Cazanele Mici şi Cazanele Mari. La Naidăş, DN57C, o ramificație a acestui drum, îl leagă de un punct de trecere a frontierei spre orașul Biserica Albă din Serbia.

Comunităţile din întreg teritoriul sunt legate între ele prin drumuri judeţene şi comunale care permit accesul, însă lipseşte în totalitate reţeaua de căi ferate. Cea mai apropiată staţie de cale ferată se află la 40 km distanţă faţă de centrul teritoriului, în oraşul Orşova.

În partea de Sud a teritoriului există acces la fluviul Dunărea pe 100 km, rută de transport fluvial european atât de mărfuri, cât şi de pasageri. Din păcate, in teritoriu nu mai există niciun fel de port de marfă sau pasageri. Nevoia de port pentru pasageri, în care să oprească navele de croazieră este una stringentă pentru dezvoltarea turistică a zonei.

Accesul la liniile aeriene de transport se face din Timişoara (190 km) şi Craiova (175 km).

Datorită formei de relief, dar şi a gradului de dezvoltare foarte scăzut, întreg teritoriul însumează o populaţie de 13.526 de locuitori (conform INSSE, Recensământul populaţiei şi locuinţelor 2011) în cele 8 comune formate din 44 de sate şi/sau cătune, pe o suprafaţă de 974,51 km2 şi cu o densitate medie de 13,87 locuitori/km2.  

Densitatea scăzută a populaţiei, gradul ridicat de naturalitate, precum şi gradul de protecţie şi conservare asigurat prin declararea rezervaţiilor determină creşterea importanţei microregiunii pentru activităţile de turism, recreere şi dezvoltare durabilă.

Teritoriul este omogen şi  reprezintă o masă critică suficientă din punct de vedere al resurselor umane, informaţionale, financiare şi economice pentru a susţine o strategie de dezvoltare viabilă.

Regiunea Clisura Dunării reprezintă un teritoriu în care remarcabila frumuseţe a peisajelor şi diversitatea biologică pot fi valorificate în condiţiile păstrării nealterate a tradiţiilor, iar îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţilor este rezultatul unor activităţi economice ale locuitorilor, desfăşurate în armonie cu natura.

Comunităţile cuprinse în teritoriu sunt:

     

Nr. crt.

Localitatea

Județul

  1.  

Berzasca

Caraș – Severin

  1.  

Coronini

Caraș – Severin

  1.  

Sichevița

Caraș – Severin

  1.  

Gârnic

Caraș – Severin

  1.  

Șopotul Nou

Caraș – Severin

  1.  

Eșelnița

Mehedinți

  1.  

Dubova

Mehedinți

  1.  

Svinița

Mehedinți

 



Acasa Evenimente Comunicate de presa Noutati Contact

Copyright © GAL Clisura Dunarii - 2017